blauw_stempel.jpg
schaduw

Ontwikkelen lespakket Natuurhistorisch museum Natura Docet

Provincie Overijssel

pr natura-docet kl kloeg

Met een andere kijk door de collectie van het museum

In opdracht van Natuurhistorisch museum Natura Docet heeft Buro Kloeg een divers leerplan ontwikkeld voor kinderen. Kinderen van de bovenbouw van de basisschool tot en met het voortgezet onderwijs (VMBO). Doel kinderen kennis opdoen van het culturele erfgoed uit hun provincie.
Allereerst is Buro Kloeg in gesprek gegaan met vele betrokkenen, zoals educatieve medewerkers en (museum)docenten. Deze inventarisatie diende als basis voor de ontwikkeling van een passend concept.

Uiteindelijk ontwikkelde Buro Kloeg afwisselende lespakketten voor de verschillende niveaus en aansluitend bij de kerndoelen. De pakketten bevatten instructies voor de docent en opdrachtkaarten voor de leerlingen. Het resultaat is een lespakket waarbij leerlingen in groepjes na een introductie door het museum gaan met dossiermappen zoals ‘Prooi of Roofdier’ op ontdekkingstocht door het museum..
Kinderen uit groep 5/6 ontdekken dat dieren van elkaar verschillen in uiterlijk en bouw. Het ene dier is geschikt voor jagen en de andere voor hard wegrennen. Ze zullen bijvoorbeeld zien dat sommige dieren verbazingwekkend op elkaar lijken en andere juist erg verschillen. Kinderen uit de laatste groepen van de basisschool zullen ‘Tot op het bot‘ onderzoeken. Elk bot heeft zo zijn eigen vorm en functie. Kinderen van het VMBO spelen het spel: Next Level of Game Over? Is een dier next level of game over? Waarmee de link met de evolutie duidelijk wordt voor de leerlingen.